Iskanje po spletni trgovini
Search

15 zlatih pravil za kakovosten spanec

15 zlatih pravil za kakovosten spanec

Dober spanec lahko močno vpliva na naše zdravje in počutje. Spodaj smo za vas zbrali 15 zlatih pravil, ki pripomorejo k dvigu kakovosti spanca.

 

1. PRIVOŠČITE SI DOVOLJ SPANCA
Količina spanja, ki ga ljudje potrebujemo, se razlikuje od osebe do osebe. Ugotovite, koliko spanja potrebujete in si privoščite dovolj dolg spanec, da se boste zjutraj zbudili spočiti in osveženi. Zvečer se pravočasno odpravite v posteljo. Zgolj za orientacijo: Odrasla oseba potrebuje med 6 in 8 ur spanja.

 

2. VZPOSTAVITE RITEM
Bodite pozorni na reden ritem spanja in vstajanja. Potrudite se, da boste vsak večer hodili spat in se vsako jutro zbujali ob isti uri.

 

3. DOSLEDEN POPOLDANSKI DREMEŽ
Glede popoldanskega dremeža bodite dosledni. Bodisi si ga privoščite vsako popoldne (dremež naj ne traja dlje kot 20 minut) ali pa si ga sploh ne.

 

4. UMIRJEN VEČER PRED SPANJEM
Po dolgem delovnem dnevu in pred spanjem, si vzemite čas za umiritev. Dve uri pred spanjem zaključite vse dejavnosti, ki vas vznemirjajo ter preostali čas posvetite sprostitvi.

 

5. REDNI VEČERNI RITUALI
V pomoč boljšemu spancu – velja tako za odrasle kot tudi za otroke - so tudi redni večerni rituali. To so rutinski ukrepi, ki telesu sporočijo: Pripravi se, prihaja čas za spanje.

 

6. NE MORETE ZASPATI?
Če v 15 do 20 minutah ne morete zaspati, vstanite in zapustite spalnico. Poiščite miren prostor in se ne vračajte v posteljo, dokler ne postanete dovolj zaspani.

 

7. ŠPORTNA AKTIVNOST ZA DOBER SPANEC
Redna športna in telesna dejavnost (tek od tri do petkrat na teden po 20 do 30 minut, plavanje, kolesarjenje, nordijska hoja ali lahki napori na svežem zraku, kot so vrtnarjenje ali hitra hoja) izboljšata splošno fizično počutje in pozitivno vplivata na psiho in srce, obenem pa spodbujata krvni obtok ter izboljšujeta kakovost spanca.

 

8. HRANA IN SPANJE?
V posteljo se nikoli ne odpravite povsem lačni ali siti. Zadnji večji obrok si privoščite dve do tri ure pred spanjem, da ga lahko telo v tem času v večji meri že razgradi.

 

9. VPLIV ALKOHOLA NA SPANEC
S pitjem alkohola prenehajte približno tri ure pred spanjem. Le-ta namreč vpliva na kakovost spanja in vodi do težav s spanjem v drugi polovici noči.

 

10. STOP KOFEINU
V zadnjih nekaj urah pred spanjem se izognite pitju kave.

 

11. NE KADITE
Približno tri ure pred spanjem nehajte kaditi ​​ali pa kajenje nasploh opustite.

 

12. POSTELJA JE PROSTOR ZA POČITEK
Postelja naj bo zgolj prostor za spanje. V postelji ne glejte televizije, ne jejte, ne telefonirajte, ne razmišljajte, ne prepirajte se s partnerjem.

 

13. SVETLOBA V PROSTORU
Spalnico dobro zatemnite, da vašega spanca ne bo zmotila svetloba. Če greste ponoči na stranišče, se izogibajte močni luči, ki deluje spodbudno in lahko vpliva na vašo notranjo uro in s tem na ritem spanja.

 

14. NARAVNI MATERIALI IN PRIMERNA TEMPERATURA V SPALNICI
Naj bo spalnica prijetna in naj spodbuja spanje: pohištvo, tekstil, talne obloge in posteljnina naj bodo iz naravnih materialov, ki so brez dražečih kemikalij in ne povzročajo alergij. Obdajajo naj vas pomirjujoče barve in vonji. Temperatura naj bo med 16 do 18˚C, vlažnost pa med 40 do 50%.

 

15. KAKOVOSTEN SPALNI PROGRAM
Vzglavnike, odeje in ležišča izberite skrbno in glede na vaše osebne potrebe. Vedno se osredotočite na potrebe udobja, toplote, trdote in na kakovost samega materiala.

 

Potrebujete nasvet pri izbiri ležišča ali vzglavnika? Obiščite nas v salonu, kjer boste lahko preizkusili naša ležišča, ter izbrali primernega zase. Pri Skrivnostih udobja damo veliko poudarka na naravne materiale, in le-te boste našli tudi v našem spalnem programu.   

 

@prevedeno po »Lass dich umarmen von der sanften Nacht«, Grüne Erde

Oddajte svoj komentar
Filters
Sort
display